1 min de citit
Lecții online – cum îi ajutăm pe copii să învețe mai ușor?

Avantajele învățării cu ajutorul unor lecții online

 Succesul în procesul de învățare depinde de metoda cea mai potrivită pentru ca elevii să învețe cu plăcere. Pentru tinerii din ziua de astăzi, învățarea trebuie să fie și distractivă, alături de un profesor pe placul lor. Platformele de învățare online sau aplicațiile online cu lecții combină fix aceste elemente, deoarece copiii învață prin lecții vizuale, atractive, create special pentru ei. Ultimul stă ca dovadă a faptului că elevii au fost cei care s-au adaptat cel mai ușor noii metode de învățare online, fiind foarte receptivi la schimbări, învățând prin videoclipuri educative sau diverse jocuri găsite în mediul online. 

Libertatea de a învăța oricând, de oriunde 

Flexibilitatea este un alt lucru de care trebuie să ținem seama, deoarece știm prea bine că nu tot timpul tinerii au dispoziția necesară pentru a asimila sau a studia informații noi. Este ceea ce oferă mediul online în plus față de învățarea tradițională, întrucât copiii vor avea acces nelimitat la ceea ce vor sa învețe, oricând. Practic, această libertate de a învăța în ritmul lor, când se simt pregătiți și de unde vor ei, face ca procesul de învățare să fie unul mai relaxat, fără stres sau presiune. În plus, elevii au posibilitatea de a accesa lecțiile online, cu ajutorul cărora să se pregătească la diferite materii, chiar de pe telefon, descărcând o aplicație din App Store sau Google Play, având astfel o mobilitate mult mai mare și o flexibilitate sporită în ceea ce privește locul și momentul învățării. Iar părinții vor putea fi mereu implicați în acest proces, prin accesul pe care îl pot avea la platforma online de lecții sau la aplicația de lecții online pe care o accesează copiii. 

Diversitatea lecțiilor online  

La școală, profesorul trebuie să se adapteze ritmului clasei, pentru a se face înțeles de toți elevii. O experiență de învățare total diferită este aceea în care lecțiile online de biologie, geografie, istorie sau matematică conțin explicații prezentate în mai multe variante, cu elemente grafice, povești, desene, teste și explicații din domenii conexe, toate menite să îi ajute să înțeleagă mai bine, mai eficient. Încurajarea din partea părinților și rezultatele obținute de elevi în cadrul acestor cursuri online vor face ca materia să devină mai interesantă. Astfel, elevii vor fi ancorați în cerințele actuale ale sistemului de învățământ, dar vor învăța conform nevoilor lor specifice. Cercetătorii au descoperit că aceasta este cea mai eficientă metodă educativă, tocmai pentru că îi ține mult mai conectați pe copii la realitatea din jurul lor. La urma urmei, ca părinți, vă doriți ca viitorii adulți să fie mult mai bine adaptați la realitatea în care trăiesc, nu-i așa?     

De ce copiii preferă  lecțiile online? 

Timpul petrecut online poate fi și extrem de util, nu doar motiv de negociere cu copiii. Astfel, se perfecționează informațiile pe care le-au studiat la școală și se șlefuiesc acele capitole care probabil nu au fost înțelese corect, prin urmărirea unor lecții online. De altfel, acest sistem de învățare online poate înlocui cu succes meditațiile tradiționale de care unii copii au nevoie pentru a înțelege mai bine materia de la școală. Cele mai importante lucruri pentru elevi sunt: flexibilitatea acestor platforme cu lecții online și modurile diferite în care le este prezentată informația, astfel încât fiecare copil să învețe în stilul său. Mai mult, tinerii folosesc foarte des, în programul lor zilnic, telefonul mobil pentru a comunica cu prietenii lor, pentru a asculta muzică sau pentru a căuta informații. Atunci de ce nu ar folosi telefonul mobil pentru a învăța online, cu ajutorul unor lecții digitale dintr-o aplicație mobilă? Cu siguranța s-ar simți în elementul lor să folosească acest mediu pentru a învăța și chiar ar putea să se încurajeze reciproc pentru a parcurge cât mai multe lecții pe mobil. Sigur veți fi de acord că în ziua de azi copiii se plictisesc foarte repede, mai ales dacă informația prezentată nu este destul de interesantă. Ei nu mai reacționează la informații prezentate într-un mod sec, așadar trebuie să existe acel element de „edutainment”, adică educativ și distractiv.  

 Rolul părinților în procesul de învățare online al copiilor 

În cazul unei aplicații cu lecții online, părinții pot afla și urmări ca materialele publicate să fie atent pregătite chiar de către profesori care sunt cu adevărat dedicați meseriei lor. Rolul vostru, în acest proces de învățare online al copilului, va fi de a urmări cu atenție progresul său, de a-l încuraja, de a observa cât a parcurs din lecții, ce note a obținut la teste, dar și de a-l lauda atunci când face progrese remarcabile.