2 min de citit
Ce înseamnă ''micro-învățare'' și cum îi ajută pe elevi să învețe mai ușor?

Ce înseamnă micro-învățare (microlearning)?

Termenul de micro-învățare (sau microlearning, în engleză) este unul nou dar deja bine definit. Toate materialele educaționale care sunt realizate conform acestui concept au o caracteristică esențială în comun și anume: prezintă informația într-un mod concis. Și aici ne referim la unități (lecții, pași, cursuri etc.) mici de învățare sau activități de învățare care se desfășoară pe termen scurt. Micro-învățarea presupune structurarea unui conținut (spre exemplu, un capitol dintr-un manual este comprimat și focusat în mai multe lecții de scurtă durată) în mai multe bucăți mai mici (ca volum și/sau ca timp), care sunt accesibile elevului, făcând procesul de învățare mai « digerabil ». Conținutul în sine poate să ia mai multe forme, dar este important să fie scurt și concis. Iată câteva exemple de conținut utilizat în micro-învățare: text în fraze scurte, imagini (poze, ilustrații), lecții video scurte de câteva minute, conținut audio (muzică sau podcast), teste și intrebări cu răspunsuri multiple sau jocuri digitale. 

Care sunt beneficiile micro-învățării pentru elevi? 

Îi ajută pe elevi să atingă obiectivele de învățare pe rând

 Un obiectiv de învățare reprezintă o afirmație care definește ce ar trebui să știe elevul după ce finalizează o lecție. În timp ce lecțiile tradiționale presupun atingerea mai multor obiective la final, un pas tip micro-învățare are un singur obiectiv de atins. Această caracteristică a micro-învățării îl determină pe elev să asimileze informația treptat, astfel încât să înțeleagă și să îi fie clară informația înainte de a trece la pasul următor. 

Micro-învățarea oferă informații specifice și concise 

Lecțiile tradiționale includ două tipuri de informații: informații esențiale, pe care trebuie să le rețină elevul și informații pe care ar fi bine să le rețină. Micro-învățarea îi ajută pe elevi să economisească timp pentru că se focusează pe informațiile esențiale. Oferă răspunsuri la intrebări specifice, iar informația este mult mai bine țintită. 

Lecțiile de tip microlearning presupun perioade scurte de atenție

 În cazul acestui tip de lecții, informația este structurata și comprimată astfel încât elevii au nevoie doar de câteva minute pentru a parcurge un pas de învățare. Această caracteristică face microlearning-ul ideal pentru elevii care nu pot păstra atenția pentru perioade lungi de timp sau pentru cei care au puțin timp la dispoziție pentru a recapitula sau a învăța la o anumită materie. 

Elevii preferă micro-învățarea datorită modului de prezentare

 Pentru că experiența micro-învățării cu ajutorul lecțiilor online pe telefonul mobil este similară cu verificarea conturilor de social media – parcurgi bucați mici de informație într-un mod fluid, acest tip de învățare este extrem de atractiv pentru tineri și aproape că pare o joacă pentru ei, nu percep experiența ca pe un studiu complex, lung și plictisitor. 

Crește retenția informației

S-au realizat studii care au demonstrat că, studierea unui conținut de tip micro-învățare și revenirea asupra informației de câte ori este necesar pentru împrospătarea memoriei, face ca informația să se fixeze mai bine. Acest tip de studiu, în care se poate reveni oricând cu ușurință asupra unei bucăți din conținut se potrivește de minune cu lecțiile de tip microlearning, unde informația este focusată în pași mici, distincți, la care este ușor să te întorci. 

Elevii au libertatea de a învăța când și unde vor

 Spre deosebire de lecțiile tradiționale, care conțin mult text, sunt greu de urmărit și nu pot fi studiate pe bucăți mici pentru a fi înțelese, micro-învățarea îți permite să ai o abordare mai relaxată asupra învățării. Cu ajutorul lecțiilor online pe mobil ești mult mai mobil, poți învăța de oriunde, oricând ai câteva minute la dispoziție (în metrou în drum spre școală sau spre casă, în mașina în drum spre munte, când stai la coadă, când aștepți autobuzul etc.). 

De ce este micro-învățarea diferită de învățarea tradițională online sau în clasă? 

Micro-învățarea îi ajută pe elevi să obțină, într-un mod de prezentare concis, informația de care au nevoie la un moment dat, despre un subiect anume. Acest tip de învățare nu oferă o expunere detaliată a subiectului, precum un curs tradițional. Micro-învățarea cu ajutorul unei aplicații de lecții online este ideală pentru elevii care vor să recapituleze și să fixeze informațiile primite la școală sau pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziție și vor să parcurgă doar esențialul dintr-un conținut mai stufos.

 Având în vedere cantitatea redusa de informație, chiar este atât de eficientă micro-învățarea? 

Desigur! S-au făcut studii care au demonstrat că informațiile focusate din lecțiile de tip microlearning ajută elevii să asimileze, să rețină și să-și reamintească conținutul cu cel puțin 35% mai bine decât în cazul lecțiilor clasice, cu un format mai lung.